Kulki owsiane z kakao jako niecodzienna, od święta postać poszczególnych posiłków!
Czas przygotowania: do 26 minut. Po przygotowania odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wartość energetyczna: 1 kulki około 212 kcal.
Kosz przygotowania: około 9,40 zł wszystkich kulek.
1 porcja zawiera od 1 do maksymalnie 3 (636 kcal) sztuk.
Kulki możesz zjeść jako pierwsze śniadanie.
Jeżeli przygotowujesz kulki z przeznaczeniem na pierwsze śniadanie, pamiętaj, aby przygotować je dzień wcześniej! Kulki po przygotowaniu, trzeba zostawić na 2 godziny w lodówce, aby uzyskały właściwą konsystencję. Za to, następnego dnia, pierwsze śniadanie (i to jakie!) wystarczy tylko, wyjąć z lodówki i oczywiście zjeść (:))!
Kulki mogą być również pierwszym śniadaniem, gdy zostały Ci z poprzedniego dnia.
Jeżeli kulki jesz (tylko) na pierwsze śniadanie, możesz spokojnie (:)) zjeść 3 sztuki!
Kulki możesz również zjeść na drugie śniadanie lub/i podwieczorek. Wtedy zjedz 1 kulkę.
Na drugie śniadanie lub podwieczorek możesz zjeść 2 kulki (424 kcal!). Wtedy, względem tego, dostosuj rodzaj, wartość energetyczną i kolejność pozostałych posiłków w ciągu dnia.
Kulki możesz również zjeść jako deser do obiadu. Wtedy zjedz 1 kulkę.
Z poniższych składników przygotujesz 9 kulek o masie około 50 g.
Składniki:
płatki owsiane błyskawiczne, 2 szklanki o pojemności 200 ml (najczęściej od herbaty), 200 g,
masło (o zawartości tłuszczu nie mniej niż 80 %), 120 g,
ksylitol, 75 g, około 0,5 szklanki o pojemności 100 ml,
kakao, 2 łyżki,
wiórki kokosowe, 1 łyżka,
woda źródlana niegazowana, około 1/4 szklanki o pojemności 200 ml,
blacha lub inne naczynie, aby ułożyć kuleczki,
papier do pieczenia,
folia aluminiowa (ewentualnie).
! Płatki owsiane, w związku, że ze zboża (owsa) zawierającego gluten; masło, w związku, że z mleka; wiórki kokosowego, jeżeli zawierają dwutlenek siarki mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.
Sposób przygotowania:
1. Jeżeli, kulki przygotowujesz z masła najczęściej dostępnego w sprzedaży czyli mrożonego (twardego), przed przystąpieniem do przygotowania kulek, wyjmij je z lodówki, odpowiednio wcześniej, aby w tym czasie zmiękło .
Natomiast jeżeli, kupiłeś masło niemrożone (miękkie), nie musisz tego robić ponieważ takie masło jest zawsze (jeżeli przechowujesz je zgodnie z warunkami podanymi na opakowaniu) miękkie nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Więcej informacji o niemrożonym i mrożonym maśle, poniżej, w części zatytułowaniem PS.
2. Następnie blachę lub inne naczynie, w którym będziesz układać kulki, wyłóż papierem do pieczenia oraz sprawdź czy jest miejsce w lodówce, jak nie, zrób.
3. Utrzyj cukier i wiórki z masłem ręcznie lub mikserem z mieszadłami (nie trzepakami!) lub mikserem z mieszadłami i z funkcją ruchów miksera i misy.
4. Następnie dodaj kakao, płatki oraz wodę i dalej ucieraj.
5. Składniki ucieraj przez około 10 minut, aż stworzą plastyczną masę.
Co jakiś czas, przerwij ucieranie i sprawdź, biorąc w dłonie odrobinę masy czy już można z niej uformować kulkę.
6. Jeżeli tak, uformuj kulki.
Zaczynając formować kulki możesz odczuwać, że składniki masy rozdziela się, w związku z tym wykonaj kilka ruchów zgniatających (ściskających) masę w dłoni. W wyniku tym ruchów składniki masy zaczną lepić się.
Następnie wykonaj kilka ruchów okrężnym, aby uformować kulkę.
7. Kulki układaj na blasze lub innym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, przykryj pozostałą częścią papieru lub folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
8. Po upływie 2 godzin, możesz jeść kulki (jak przedstawia, zdjęcie poniżej)!
PS
Kulki owsiane z kakao jako pierwsze, drugie śniadanie czy deser do obiadu fantastycznie łączą się z kawą!
Kulki owsiane z kakao podane z kawą są również sposobem, jak gościnnie przyjąć, osobę, z którą wcześniej umówiłeś się, że wspólnie wypijecie kawę (jak przedstawia poniższe zdjęcie)!
Gdy oczekujesz gości, w miejsce najczęściej i najczęstszej formy przygotowywanych słodyczy, przygotuj kulki owsiane z kakao!
Kulki owsiane z kakao jako pierwsze lub drugie śniadanie, deser do obiadu czy podwieczorek w formie słodyczy dla dzieci (jak przedstawia zdjęcie poniżej)!
Kulki owsiane z kakao wytrzymają do podwieczorku (włącznie z podwieczorkiem) w temperaturze pokojowej (poza lodówką)! W związku z tym, zapakuj je i zjedz jako pierwsze, drugie śniadanie, deser do obiadu czy podwieczorek, z kawą lub bez, w pojedynkę lub w towarzystwie, niezależnie od miejsca, w którym obecnie się znajdujesz!
W punktach sprzedaży niemrożone masło jest droższe od masła mrożonego.
Polecam Irlandzkie Masło IRISZ BUTTER Tradycyjne zawartość tłuszczu minimum 82% Greeners. Dostępne w sieci sklepów Biedronka. Cena najczęściej 6,99 zł/200 g, czyli TYLKO najczęściej o 1 zł drożej od masła mrożonego.