Menu

SAŁATKA Z RUKOLĄ, BOCZKIEM I PIECZYWEM

16 października 2017 - Kolacje
SAŁATKA Z RUKOLĄ, BOCZKIEM I PIECZYWEM

SAŁATKA Z RUKOLĄ, BOCZKIEM I PIECZYWEM

Propozycja kolacji z boczkiem, która zaspokoi (:)) również płeć męską! Sprawdziłam, za pośrednictwem Swojego Męża :).

Czas przygotowania posiłku: do 12 minut.

Wartość energetyczna: 354 kcal, jeżeli chleb posmarujesz masłem 437 kcal.

Koszt przygotowania posiłku: około 5,00 zł.

 

Składniki:

masło (zawierające nie mniej niż 80%), 1 łyżeczka, 11 g (opcjonalnie, aby posmarować chleb),

rukola, 1 garść, 30 g,

olej rzepakowy, 1 łyżka, 5 g,

ocet balsamiczny 1 łyżeczka, 3 g,

pomidory papryczkowe czerwone, 4 sztuka,

pomidory papryczkowe żółte, 4 sztuki,

cebula, mała, 4 plasterki z jednej ćwiartki, 7g

Oryginalny Szwarcwaldzki Boczek,  4 plastry.

pieprz czarny świeżo zmielony, do smaku,

sól morska lub himalajska świeżo zmielona, ewentualnie, do smaku,

chleb żytni pełnoziarnisty, 1 kropka.

! Pomidory papryczkowe dostępne (luzem, w sensie na wagę) w sieci sklepów Biedronka.

! Chleb żytni, w związku, że ze zboża (żyta) zawierającego gluten; masło, w związku, że z mleka; ocet balsamiczny, w związku, że zawiera dwutlenek siarki mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

 

Sposób przygotowania:

1. MASŁO (opcjonalnie)

! Jeżeli chcesz w wyniku zjedzenia tego posiłku dostarczyć swojemu organizmowi mniej kalorii (354), chleba nie smaruj masłem.

Jeżeli, chleb posmarujesz masłem, wartość energetyczna tego posiłku zwiększy się z 354 do 437 kcal.

Z masłem czy bez masła? Zależy, czy liczysz się z kaloriami i która wersja bardziej Ci smakuje.

Jeżeli chleb smarujesz rodzajem masła najczęściej dostępnego w sprzedaży czyli mrożonym, przed przystąpieniem do przygotowania sałatki, wyjmij je z lodówki. Aby, w czasie przygotowywania sałatki, zmieniło konsystencję, w konsystencję umożliwiającą posmarowanie nim chleba. Natomiast, jeżeli kupiłeś niemrożone masło, nie musisz tego robić ponieważ takie masło ma zawsze (jeżeli przechowujesz je zgodnie z warunkami podanymi na opakowaniu) smarowną konsystencję nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

W punktach sprzedaży, które to masło mrożone, a które nie? Odpowiedź, w części poniżej, zatytułowaniem PS.

2. RUKOLA

Najczęściej w sklepach dostępna jest umyta rukola w opakowaniach.

Jeżeli kupiłaś/eś umytą rukolę, przełóż jej garść do pojemnika/naczynia, w którym będziesz przygotowywać sałatkę.

Jeżeli wątpisz, że kupiona przez Ciebie umyta rukola, jak wynika z informacji zawartych na opakowaniu została umyta przed zapakowaniem, umyj pod bieżącą zimną wodą porcję rukoli potrzebną do przygotowania tej sałatki.

Jeżeli kupiłaś/eś nieumytą rukolę, bezwzględnie umyj, osusz  w wirówce do sałaty i po wyjęciu z wirówki rozłóż ją cienką warstwą na listku/listach ręcznika papierowego.

Jeżeli nie masz wirówki do sałaty, umytą rukolę rozłóż luźno na ręczniku papierowym. Ewentualnie od góry przykryj jeszcze ręcznikiem papierowym.

Zdjęcie poniżej przedstawia przykładową wirówkę do sałaty.

3. SOS

Gdy rukola w pojemniku/naczyniu, przygotuj sos.

Do szklanki wlej olej i ocet balsamiczny i energicznie mieszaj np. łyżeczką, aż składniki sosu połączą się.

Tak przygotowanym sosem polej rukolę.

5. POMIDORY

Pomidory umyj, osusz, pokrój w ćwiartki i dodaj do rukoli z sosem.

5. CEBULA

Cebulę umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.

Od jednej z ćwiartek odkrój 4 plasterki.

Plasterki cebuli palcami dłoni podziel na tzw. piórka i dodaj do rukoli z sosem i pomidorów.

6. BOCZEK

Plasterki boczku są cienkie i ściśle przylegają do siebie, w związku z tym rozdziel je ostrożnie.

Każdy z osobna plasterek pokrój w poprzek w paski o długości około 1,5 cm.

Oczywiście szybciej byłoby od razu pokroić wszystkie plasterki w paski, ale nie łatwiej. Podczas jednoczesnego krojenia wszystkich plasterków, plasterki i krojone plasterki rozrywają się.

Pokrojony boczek dodaj do rukoli z sosem, pomidorów i cebuli.

7. DOPRAW DO SMAKU

Sałatkę przed zjedzeniem wymieszaj, za pomocą np. dwóch łyżek. Następnie, spróbuj i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Dodatek pieprzu czarnego ziarnistego mielone przed dodaniem do przygotowywanego posiłku nadaje jemu zupełnie inny aromat (smaki i zapach) niż gotowego, mielonego pieprzu czarnego.

Ja, nie dodaję i nie zalecam dodawać soli do tej sałatki. W tej sałatce wystarczającym źródłem soli jest boczek.

Sól, dodaj tylko wtedy, gdy po spróbowaniu sałatki stwierdzisz, że jej dodatek jest niezbędny. Dodawaj ją najmniejszymi porcjami. Po dodaniu, każdej z porcji próbuj sałatkę, aby uchwycić najmniejszą ilość dodanej soli, która nada sałatce zadowalający (komplety) Ciebie smak.

Spokojnie, stopniowo ograniczysz dodatek soli do przygotowywanych i spożywanych posiłków do niezbędnego minimum.

8. CHLEB

Chleb przekrój na pół i posmaruj masłem.

9. SAŁATKĘ ZJEDZ Z PIECZYWEM!

 

Przygotuj powyższą kolację.

Sałatkę zapakuj w pojemnik, pojemnik w torebkę foliową. Torebkę szczelnie zawiąż (pozbywając się powietrza z torebki przed zawiązywaniem).

Kromki chleba złącz stronami posmarowanymi masłem i zapakuj w torebkę lub woreczek foliowym. Po usunięciu powietrza z torebki lub woreczka zawiąż lub zabezpiecz klipsem.

Nie zapomnij spakować również łyżki, aby mieć czym zjeść sałatkę.

Tak przygotowaną i zapakowaną kolację, zjedz w wyznaczonej wcześniej przez Ciebie godzinie, NIE ZALEŻNIE OD MIEJSCA (jak przedstawiają załączone poniżej zdjęcia)!

 

PS

W punktach sprzedaży niemrożone masło jest droższe od masła mrożonego.

Polecam Irlandzkie Masło IRISZ BUTTER Tradycyjne zawartość tłuszczu minimum 82% Greeners. Dostępne w sieci sklepów Biedronka. Cena najczęściej 6,99 zł/200 g, czyli TYLKO najczęściej o 1 zł drożej od masła mrożonego.

Irladzkie Masło Irish Butter Tradycyjne zawartość tłuszczu minimum 82% Greeners

 

Polecam Chleb żytni pełnoziarnisty (foremkowy, krojony) Piekarni Oskroba (zdjęcie poniżej). Dostępny w sieci supermarketów Mila. Cena około 3,49 zł za 450 g chleba (1 opakowanie).

 

Polecam Oryginalny Szwarcwaldzki Boczek Familie Wein Die Genussmanufaktur (zdjęcia poniżej). Dostępny w sieci supermarketów Mila. Cena około 4,59 zł za 80 g boczku (1 opakowanie).

! Międzynarodowa Agencja Badań na Rakiem (IARC) ogłosiła, że PRZETWORY MIĘSNE, w tym powyższy boczek są RAKOTWÓRCZE. W związku z tym, jak najrzadziej i w jak najmniejszej ilości spożywaj przetwory mięsne, ale najwyższej jakości, jak np. powyższy boczek, pamiętając przy tym, że jedną z głównych zasad RACJONALNEGO SPOSOBU ŻYWIENIA jest RÓŻNORODNOŚĆ spożywanych produktów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *