Menu

Makaron z brokułem, porem i łososiem w sosie a la beszamelowym

22 lutego 2018 - Obiady
Makaron z brokułem, porem i łososiem w sosie a la beszamelowym

Potrzebujesz tylko 30 minut aby przygotować ten makaron na obiad!

Sos a la beszamelowy bo nie z gałką muszkatołową a cynamonem!

 

 

 

 

 

Wartość energetyczna 1 porcji tego makaronu liczy 711 kcal a koszt przygotowania 10,09 zł

 

Składniki aby przygotować 1 porcję

1. makaron rurki z mąki graham, 50 g, mnie więcej 2/3 szklanki o objętości 200 ml czyli szklanki, w której najczęściej pije się herbatę

50 g makaronu rurki z mąki graham

 

Tyle zajmuje 50 g makaronu rurki z mąki graham szklanki o objętości 200 ml, w której najczęściej piję się herbatę

2. brokuł, pół róży brokułu o masie 500 g,

3. por, 1 sztuka biała jasnozielona część, mniej więcej 100 g

Por biała jasnozielona część mniej więcej 100 g

4. czosnek, 2 ząbki

Czosnek, 2 ząbki

5. łosoś wędzony na zimno, 50 g, mniej więcej 2 plastry,

6. masło, 3 łyżki (45 g) np. Masło irlandzkie Mleczna Dolina dostępne w sieci sklepów Biedronka

Masło irlandzkie Mleczna Dolina dostępne w sieci sklepów Biedronka

7. mąka pełnoziarnista żytnia, 1 łyżka (9 g)

Na łyżce 9 g mąki pełnoziarnistej żytniej

8. mleko spożywcze pasteryzowane (w sklepie z lodówki) 3,2% tłuszczu np. Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JOGO dostępne w sieci supermarketów Mila, 100 g, pół szklanki o objętości 200 ml

Mleko spożywcze pasteryzowane 3,2% tłuszczu Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JOGO dostępne w sieci supermarketów Mila

 

Tyle zajmuje 100 g mleka szklanki o objętości 200 ml

9. cynamon mielony, około 1/3 łyżeczki

Tyle potrzebujesz cynamonu mielonego

 

! Makaron, łosoś, masło, mleko, mąka mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji wśród niektórych osób a niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji są zagrożeniem zdrowia wśród niektórych z tych osób

 

Sposób przygotowania

1. Wstaw wodę aby ugotować makaron.

2. Wstaw 500 ml wody aby ugotować brokuł.

3. Gdy woda aby ugotować brokuł gotuje się od róży brokułu odkrój pojedyncze różyczki, umyj, podziel na mniejsze mniej więcej tej samej wielkości

Podzielone na mniejsze różyczki brokułu

4. Jak woda będzie wrzeć wrzuć przygotowany brokuł i gotuj bez przykrycia 3 minuty

Podzielone różyczki brokułu gotuj bez przykrycia 3 minuty

5. Jak brokuł gotuje się od pora odkrój ciemnozieloną część i koniec z korzeniami jak trzeba obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry

Biała jasnozielona część pora pokrojona w cienkie plastry

6. Brokuł odcedź i zostaw na sitku durszlaku.

7. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry

Obrany czosnek pokrojony w cienkie plastry

8. Plastry łososia porozrywaj rękoma w paski

50 g łososia wędzonego na zimno porozrywanego rękoma w paski

9. Makaron odcedź i zostaw na sitku durszlaku.

10. Jak warzywa, łosoś i makron wstępnie przygotowane zrób sos.

11. Aby zrobić sos zacznij od roztopienia na patelni 1 łyżki masła

Aby zrobić sos zacznij od roztopienia 1 łyżki masła na patelni

 

Roztopiona 1 łyżka masła

12. Do roztopionego masła dodaj mąkę

i wymieszaj

13. Teraz dodaj mleko i mieszaj aż sos zgęstnieje

wtedy dodaj cynamon wymieszaj i sos gotowy

14. Gotowy sos zostaw na patelni na wyłączonym palniku kuchenki i zajmij się dalej przygotowaniem warzyw, łososia i makaronu. Zacznij od roztopienia 2 łyżek masła na patelni

15. Do roztopionego masła

dodaj pora i smaż chwilę

16. Następnie dodaj w tej kolejności czosnek, łososia, brokuł i makaron i każde smaż chwile

Dodaj czosnek

Dodaj łososia

Dodaj brokuł

Dodaj makaron

17. Na patelnie z sosem przesyp warzywa, łososia i makaron z drugiej patelni

i wymieszaj

18. Z patelni przełóż na głęboki talerz i jeść

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *