Menu

KOKTAJL Z BROKUŁU O AROMACIE SZARLOTKI

16 listopada 2017 - Drugie śniadania, Koktajle, Podwieczorki
KOKTAJL Z BROKUŁU O AROMACIE SZARLOTKI

Zaskakująco pyszne połączenie brokułu i aromatu szarlotki!

Prosty, szybki w przygotowaniu, tylko 4 składniki!

 

Koktajl przygotowany za pomocą wyciskarki do soków i blendera ręcznego.

Wyciskarka soku Omega 8006/8226; producent, Omega Products Inc.; wyprodukowana w Korei

 

Blender ręczny

 

Wartość energetyczna: około 157 kcal, zależy jak dużo wyciśnięto soku z jabłek.

Czas przygotowania: do 20 minut.

Koszt: 2,18 zł.

 

Koktajl jako drugie śniadanie lub podwieczorek lub drugie śniadanie i podwieczorek (przygotuj wtedy drugą porcje)! Najlepiej spożyj bezpośrednio po przygotowaniu!

Składniki, aby przygotować 1 porcję, czyli około 400 ml koktajlu:
1. brokuł, 3 większe różyczki (około 90 g), patrz zdjęcie poniżej,

2. jabłka*, 2 sztuki; masa, każdego z jabłek, które wykorzystałam wynosiła  mniej więcej  216 g; patrz zdjęcie powyżej,
3. miód nektarowy gryczany, 0,5 płaskiej łyżeczki, patrz zdjęcie poniżej (łyżeczka z prawej strony),

 

4. cynamon mielony, czubeczek łyżeczki, patrz zdjęcie powyżej (łyżeczka z lewej strony),

*ewentualnie zamiast soku bezpośrednio wyciśniętego z jabłek za pomocą wyciskarki przez Ciebie, dodaj około 1,5 szklanki o pojemności 200 ml (najczęściej szklanka, w której pijesz herbatę, patrz zdjęcie poniżej) kupionego soku jabłkowego najlepiej nie z koncentratu, ostatecznie z koncentratu.

Szklanka o pojemności 200 ml. W szklance o takiej pojemności najczęściej pije się herbatę.

 

Sposób przygotowania:

1. Złóż wyciskarkę i blender.
2. Od róży brokuła, odetnij potrzebne różyczki. Umyj je i w razie potrzeby pokrój w mniejsze części, aby przeszły przez otwór wyciskarki (patrz zdjęcie poniżej).

Sposób przygotowania różyczek brokułu i jabłek do wyciśnięcia z nich soku

3. Jabłka umyj, przekrój na pół. Połówki w półksiężyce. Od półksiężyców odkrój szypułki, skórki wokół szypułek oraz kielichy i zagłębia kielichowe (z dolnej, środkowej części jabłek). W razie potrzeby opłucz je, aby zmyć drobiny odkrojonych elementów. Półksiężyce przekrój na pół (patrz zdjęcie powyżej).

4. Z jabłek wyciśnij sok za pomocą wyciskarki (patrz zdjęcie poniżej)

.

Wyciśnięty miąższ jabłek (patrz zdjęcie poniżej), możesz wykorzystać np. do przygotowania szarlotki!

5. Opróżnij pojemnik, w którym znajduje się wyciśnięty miąższ z jabłek (patrz zdjęcie poniżej)

.

6. Z różyczek brokułu wyciśnij sok za pomocą wyciskarki, do pojemnika, w którym znajduje się sok z jabłek (patrz zdjęcie poniżej)

.

7. Do pojemnika z sokami przesyp wyciśnięte z soku różyczki brokułu, dodaj miód oraz cynamon i zblenderuj (patrz zdjęcia poniżej)

.
8. Przelej do pojemnika, z którego pijesz koktajl (patrz zdjęcie poniżej)

,

lub w szklankę. Pij bezpośrednio po przygotowaniu! Pij bezpośrednio z pojemnika, szklanki czy za pomocą słomki (patrz zdjęcie poniżej)

.

Ewentualny osad z różyczek brokułu z dna pojemnika czy szklanki zjedz za pomocą łyżeczki do deserów (patrz zdjęcia poniżej)

 

.

 

Polecam poniższe odmiany jabłek, aby przygotować koktajl:

1. Szampion

,

 

2. Jonagold

.

Te odmiany jabłek mają soczysty, słodki, nieco kwaśny miąższ, z którego uzyskuje się dużo soku.

Powyższe odmiany jabłek dostępne w sieci sklepów Biedronka i supermarketów Mila.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *