Menu

Ciasto czekoladowe (brownie)

18 marca 2018 - Desery, Posiłki bez soli, Przyjęcia
Ciasto czekoladowe (brownie)

Proste w przygotowaniu

Duża ilość około 2 kg ciasta

Idealne na przyjęcia również jako tort

Jako deser przy obiedzie przy kawie

 

 

 

 

Wartość energetyczna ciasta przygotowanego pod tortownicę o średnicy 24 cm 7968 kcal (patrz zdjęcie poniżej)

Z tego ciasta uzyskasz 19 porcji. Wielkość każdej z tych porcji obrazuje zdjęcie poniżej

Wartość energetyczna każdej z tych porcji około 419 kcal

Jak zostanie tego ciasta z przyjęcia wtedy zjeść jako drugie śniadanie albo podwieczorek 1 jego porcję czy pierwsze śniadanie 1 góra 2

Przygotujesz je za około 50,49 zł przez około 2 godziny 35 minut z czego około 45 minut przygotowanie surowego ciasta 50 minut pieczenie około 1 godziny jego stygnięcie

 

Składniki

1. woda źródlana niegazowana, 180 g, prawie 1 szklanka szklanki o objętości 200 ml czyli, w której najczęściej pije się herbatę (patrz zdjęcie poniżej)

2. ksylitol np. patrz zdjęcie poniżej, 300 g, 2 prawie pełne szklanki (patrz zdjęcie poniżej)

Ksylitol, zielony listek dostępny w sieci supermarketów Mila

 

2 prawie pełne szklanki ksylitolu, w każdej po 150 g

3. czekolada gorzka 70% kakao np. producenta Wawel, 480 g

Czekolada gorzka 70% kakao producenta Wawel 100 g

4. masło np. Lurpak (patrz zdjęcie poniżej), 482 g z tych 2 g aby wysmarować tortownicę

5. mąka żytnia pełnoziarnista np. producenta Gdańskie Młyny (patrz zdjęcie poniżej), 150 g, około 1,5 szklanki (patrz drugie zdjęcie poniżej) plus 8  aby obsypać tortownicę

W szklance z lewej 100 g a z prawej 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej

6. jaja klasa wagowa M (średnie), 6 sztuk

! Czekolada, masło, mąka i jaja mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji wśród niektórych osób a niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji są zagrożeniem zdrowia wśród niektórych z tych osób

Sposób przygotowania

1. Masło i jaja wyjmij z lodówki i zostaw na blacie.

2. Odważ ksylitol, czekoladę i masło

3. Czekoladę podziel a masło pokrój na mniejsze części

Czekolada podzielona na mniejsze części

Masło pokrojone na mniejsze części

4. W większym garnku podgrzej wodę wtedy (patrz zdjęcie poniżej)

dodaj ksylitol (patrz zdjęcie poniżej)

i mieszaj aż się rozpuści (patrz zdjęcie poniżej)

5. Następnie dodaj czekoladę (patrz zdjęcie poniżej)

i masło (patrz zdjęcie poniżej)

mieszaj (patrz zdjęcie poniżej)

aż się roztopią uważaj aby nie zagotować wtedy wyłącz palnik (patrz zdjęcie poniżej)

6. Kiedy zawartość garnka stygnie

a. w piekarniku ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza i funkcję grzanie górne/dolne

b. tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką (patrz zdjęcie poniżej)

c. mąkę przesiej (patrz zdjęcie poniżej)

dodaj jaja (patrz zdjęcie poniżej)

i mieszaj (patrz zdjęcie poniżej)

aż uzyskasz jednolitą masę (patrz zdjęcie poniżej)

7. Potem treść garnka dodaj do mąki z jajami (patrz zdjęcia poniżej)

i wymieszaj (patrz zdjęcie poniżej)

8. Przelej w tortownicę (patrz zdjęcia poniżej)

i piecz na drugim poziomie od dołu 50 minut

9. Aby jeść poczekaj aż ostygnie (około 1 godziny) wtedy odpowiednia konsystencja czyli dająca się kroić bez kruszenia i wilgotna w środku

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *