Potrzebujesz tylko 30 minut aby przygotować ten makaron na obiad!
Sos a la beszamelowy bo nie z gałką muszkatołową a cynamonem!
Wartość energetyczna 1 porcji tego makaronu liczy 711 kcal a koszt przygotowania 10,09 zł
Składniki aby przygotować 1 porcję
1. makaron rurki z mąki graham, 50 g, mnie więcej 2/3 szklanki o objętości 200 ml czyli szklanki, w której najczęściej pije się herbatę
2. brokuł, pół róży brokułu o masie 500 g,
3. por, 1 sztuka biała jasnozielona część, mniej więcej 100 g
4. czosnek, 2 ząbki
5. łosoś wędzony na zimno, 50 g, mniej więcej 2 plastry,
6. masło, 3 łyżki (45 g) np. Masło irlandzkie Mleczna Dolina dostępne w sieci sklepów Biedronka
7. mąka pełnoziarnista żytnia, 1 łyżka (9 g)
8. mleko spożywcze pasteryzowane (w sklepie z lodówki) 3,2% tłuszczu np. Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JOGO dostępne w sieci supermarketów Mila, 100 g, pół szklanki o objętości 200 ml
9. cynamon mielony, około 1/3 łyżeczki
! Makaron, łosoś, masło, mleko, mąka mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji wśród niektórych osób a niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji są zagrożeniem zdrowia wśród niektórych z tych osób
Sposób przygotowania
1. Wstaw wodę aby ugotować makaron.
2. Wstaw 500 ml wody aby ugotować brokuł.
3. Gdy woda aby ugotować brokuł gotuje się od róży brokułu odkrój pojedyncze różyczki, umyj, podziel na mniejsze mniej więcej tej samej wielkości
4. Jak woda będzie wrzeć wrzuć przygotowany brokuł i gotuj bez przykrycia 3 minuty
5. Jak brokuł gotuje się od pora odkrój ciemnozieloną część i koniec z korzeniami jak trzeba obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry
6. Brokuł odcedź i zostaw na sitku durszlaku.
7. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry
8. Plastry łososia porozrywaj rękoma w paski
9. Makaron odcedź i zostaw na sitku durszlaku.
10. Jak warzywa, łosoś i makron wstępnie przygotowane zrób sos.
11. Aby zrobić sos zacznij od roztopienia na patelni 1 łyżki masła
12. Do roztopionego masła dodaj mąkę
i wymieszaj
13. Teraz dodaj mleko i mieszaj aż sos zgęstnieje
wtedy dodaj cynamon wymieszaj i sos gotowy
14. Gotowy sos zostaw na patelni na wyłączonym palniku kuchenki i zajmij się dalej przygotowaniem warzyw, łososia i makaronu. Zacznij od roztopienia 2 łyżek masła na patelni
15. Do roztopionego masła
dodaj pora i smaż chwilę
16. Następnie dodaj w tej kolejności czosnek, łososia, brokuł i makaron i każde smaż chwile
17. Na patelnie z sosem przesyp warzywa, łososia i makaron z drugiej patelni
i wymieszaj
18. Z patelni przełóż na głęboki talerz i jeść