Menu

Zacierki z mlekiem

11 stycznia 2018 - Pierwsze śniadania
Zacierki z mlekiem

Ciepłe, aromatyczne i sycące pierwsze śniadanie!

Również w wersji z jabłkiem

Przygotuj również dziecku

Wartość energetyczna 414 kcal  wersja z jabłkiem 500 kcal

Koszt przygotowania 1,93 zł wersja z jabłkiem 2,36 zł

Czas przygotowania 15 minut

 

Składniki:

1. mleko pasteryzowane (w sklepie z lodówki) 3,2% tłuszczu, 300 g, (1,5 szklanki o pojemności 200 ml, w której najczęściej pije się herbatę)

Szklanka o pojemności 200 ml, w której najczęściej pije się herbatę

2. jajko, 1 sztuka średnie (klasa wagowa M),

3. mąka pełnoziarnista orkiszowa, 40 g

Tyle w szklance zajmuje 40 g tej mąki

4. miód nektarowy gryczany, 1 łyżeczka,

5. cynamon mielony, 3 szczypty,

6. jabłko, 1 sztuka (173 g).

! Mleko, jajko, mąka orkiszowa mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej mleko i gotuj na najmniejszym palniku na mniejszym ogniu.

2. Jajko umyj, wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub łyżką.

3. Następnie dodaj mąkę i mieszaj łyżką aż mąką połączy się z jajkiem

Ciasto na zacierki z jajka wymieszanego z mąką

4. Z przechylonej miseczki nad garnkiem łyżką odrywaj kawałki ciasta wielkości jaką chcesz do mleka zanurzając ją w mleku.

5. Potem dodaj miód i cynamon i wymieszaj.

6. Aby rozproszyć skupiska cynamonu dociskaj je łyżką do brzegu garnka i zamieszaj po każdym razie .

7. Przelej w głęboki talerz lub salaterkę, gdy przestygną i zacznij jeść z jabłkiem lub bez

Zacierki z mlekiem

Zacierki z mlekiem możesz również jeść przegryzając jabłkiem

 

 

2 myśli nt. „Zacierki z mlekiem

    Administrator

    Thank you! I’m very happy for this!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *