Ciepłe, aromatyczne i sycące pierwsze śniadanie!
Również w wersji z jabłkiem
Przygotuj również dziecku
Wartość energetyczna 414 kcal wersja z jabłkiem 500 kcal
Koszt przygotowania 1,93 zł wersja z jabłkiem 2,36 zł
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
1. mleko pasteryzowane (w sklepie z lodówki) 3,2% tłuszczu, 300 g, (1,5 szklanki o pojemności 200 ml, w której najczęściej pije się herbatę)
2. jajko, 1 sztuka średnie (klasa wagowa M),
3. mąka pełnoziarnista orkiszowa, 40 g
4. miód nektarowy gryczany, 1 łyżeczka,
5. cynamon mielony, 3 szczypty,
6. jabłko, 1 sztuka (173 g).
! Mleko, jajko, mąka orkiszowa mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej mleko i gotuj na najmniejszym palniku na mniejszym ogniu.
2. Jajko umyj, wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub łyżką.
3. Następnie dodaj mąkę i mieszaj łyżką aż mąką połączy się z jajkiem
4. Z przechylonej miseczki nad garnkiem łyżką odrywaj kawałki ciasta wielkości jaką chcesz do mleka zanurzając ją w mleku.
5. Potem dodaj miód i cynamon i wymieszaj.
6. Aby rozproszyć skupiska cynamonu dociskaj je łyżką do brzegu garnka i zamieszaj po każdym razie .
7. Przelej w głęboki talerz lub salaterkę, gdy przestygną i zacznij jeść z jabłkiem lub bez
2 myśli nt. „Zacierki z mlekiem”
bookmarked!!, I like your blog! http://girlsnightin.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=net2vox.com
Thank you! I’m very happy for this!