Menu

Błyskawiczna zupa mleczna z płatkami jaglanymi

7 stycznia 2018 - Pierwsze śniadania
Błyskawiczna zupa mleczna z płatkami jaglanymi

Błyskawiczne w przygotowaniu ciepłe pierwsze śniadanie!

 

Przygotuj również dziecku!

 

Wartość energetyczna: 375 kcal

Koszt przygotowania: 1,49 zł

Czas przygotowania: 10 minut od położenia garnka na palniku do zasiądnięcia do stołu

 

Składniki:

1. mleko spożywcze pasteryzowane (w sklepie z lodówki) 3,2% tłuszczu, 1,5 szklanka, 300 g,

2. płatki pełnoziarniste jaglane błyskawiczne, 6 łyżek, 42 g,

3. miód nektarowy akacjowy,  2 łyżeczki, 12 g,

4. kurkuma, czubeczek łyżeczki

! Mleko może powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej mleko i gotuj na najmniejszym palniku ale na największym ogniu.

2. W czajniku zagotuj wodę.

3. Do sitka wsyp płatki i jak woda się zagotuje przelej je wrzącą wodą.

4. Potrząsając sitkiem odcedzić płatki, dodaj do mleka i zamieszaj.

5. Następnie dodaj miód, kurkumę i wymieszaj.

6. Gdy płatki zgęstnieją przelej w głęboki talerz czy salaterkę, poczekaj chwilę aż ostygną i jedź

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *