Proste w przygotowaniu
Duża ilość około 2 kg ciasta
Idealne na przyjęcia również jako tort
Jako deser przy obiedzie przy kawie
Wartość energetyczna ciasta przygotowanego pod tortownicę o średnicy 24 cm 7968 kcal (patrz zdjęcie poniżej)
Z tego ciasta uzyskasz 19 porcji. Wielkość każdej z tych porcji obrazuje zdjęcie poniżej
Wartość energetyczna każdej z tych porcji około 419 kcal
Jak zostanie tego ciasta z przyjęcia wtedy zjeść jako drugie śniadanie albo podwieczorek 1 jego porcję czy pierwsze śniadanie 1 góra 2
Przygotujesz je za około 50,49 zł przez około 2 godziny 35 minut z czego około 45 minut przygotowanie surowego ciasta 50 minut pieczenie około 1 godziny jego stygnięcie
Składniki
1. woda źródlana niegazowana, 180 g, prawie 1 szklanka szklanki o objętości 200 ml czyli, w której najczęściej pije się herbatę (patrz zdjęcie poniżej)
2. ksylitol np. patrz zdjęcie poniżej, 300 g, 2 prawie pełne szklanki (patrz zdjęcie poniżej)
3. czekolada gorzka 70% kakao np. producenta Wawel, 480 g
4. masło np. Lurpak (patrz zdjęcie poniżej), 482 g z tych 2 g aby wysmarować tortownicę
5. mąka żytnia pełnoziarnista np. producenta Gdańskie Młyny (patrz zdjęcie poniżej), 150 g, około 1,5 szklanki (patrz drugie zdjęcie poniżej) plus 8 aby obsypać tortownicę
6. jaja klasa wagowa M (średnie), 6 sztuk
! Czekolada, masło, mąka i jaja mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji wśród niektórych osób a niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji są zagrożeniem zdrowia wśród niektórych z tych osób
Sposób przygotowania
1. Masło i jaja wyjmij z lodówki i zostaw na blacie.
2. Odważ ksylitol, czekoladę i masło
3. Czekoladę podziel a masło pokrój na mniejsze części
4. W większym garnku podgrzej wodę wtedy (patrz zdjęcie poniżej)
dodaj ksylitol (patrz zdjęcie poniżej)
i mieszaj aż się rozpuści (patrz zdjęcie poniżej)
5. Następnie dodaj czekoladę (patrz zdjęcie poniżej)
i masło (patrz zdjęcie poniżej)
mieszaj (patrz zdjęcie poniżej)
aż się roztopią uważaj aby nie zagotować wtedy wyłącz palnik (patrz zdjęcie poniżej)
6. Kiedy zawartość garnka stygnie
a. w piekarniku ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza i funkcję grzanie górne/dolne
b. tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką (patrz zdjęcie poniżej)
c. mąkę przesiej (patrz zdjęcie poniżej)
dodaj jaja (patrz zdjęcie poniżej)
i mieszaj (patrz zdjęcie poniżej)
aż uzyskasz jednolitą masę (patrz zdjęcie poniżej)
7. Potem treść garnka dodaj do mąki z jajami (patrz zdjęcia poniżej)
i wymieszaj (patrz zdjęcie poniżej)
8. Przelej w tortownicę (patrz zdjęcia poniżej)
i piecz na drugim poziomie od dołu 50 minut
9. Aby jeść poczekaj aż ostygnie (około 1 godziny) wtedy odpowiednia konsystencja czyli dająca się kroić bez kruszenia i wilgotna w środku