Te pierniki przygotujesz z łatwością w ekspresowym tempie!
Dobre jako drugie śniadanie, dodatek do kawy, deser do obiadu, podwieczorek również dla dzieci (z wyjątkiem kawy)!
Okazjonalnie również jako pierwsze śniadanie!
Pierniki FIT jako jedna z pozycji menu podczas okresu świąt Bożego Narodzenia. Przygotuj je wtedy w kształtach, które kojarzą się tymi Świętami np. choinek, dzwoneczków czy gwiazdeczek.
Również jako ozdoby na choinkę, które później można zjeść
I prezenty z okazji np. świąt Bożego Narodzenia czy Dnia Babci i Dziadka. W zależności od okazji wybierz kształt pierników
Wartość energetyczna ciasta na pierniki 1250 kcal a jednego piernika zależy jak dużą foremkę użyjesz, aby je z niego wyciąć. Aby ją obliczyć podaną powyżej wartość podziel przez liczbę pierników, które otrzymasz z tego ciasta (jeżeli wszystkie pierniki wycięte jednakową foremką ). Wartość energetyczna pojedynczych pierników, które otrzymałam liczy 156 kcal.
A przygotujesz je w 40 minut z pieczeniem za 6,04 zł!
Z tego ciasta otrzymasz 8 pierników.
Składniki:
1. masło (zawierające nie mniej niż 80% ale nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego), 60 g,
2. miód nektarowy gryczany, 2 łyżki,
3. cukier kokosowy, 40 g, około 1/3 szklanki o objętości 200 ml (w której najczęściej pije się herbatę)
4. przyprawa do piernika np. Delecta, 2 łyżeczki, 4 g
5. mąka pełnoziarnista żytnia, 1,5 szklanki objętości 200 ml (w której najczęściej pije się herbatę), 150 g plus mąka do obsypania stolnicy czy też podsypania ciasta pod koniec jego wyrabiania
6. soda oczyszczona, 1 łyżeczka, 3 g,
7. jajo, 1 sztuka, średnie (klasa wagowa M).
! Masło, mąka bo z żyta zawierającej gluten i jajko mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.
Sposób przygotowania:
1. Jajko wyjmij z lodówki i zostaw na blacie kuchennym.
2. Masło roztop w garnku na najmniejszym palniku z najmniejszym ogniem, następnie dodaj miód i wymieszaj z masłem.
3. Potem dodaj cukier i przyprawę i mieszaj aż cukier się rozpuści uważając aby nie zagotować.
4. Poczekaj aż powstała masa ostygnie. Podczas zimy aby przyspieszyć stygnięcie przykryty garnek wystaw za okno. Gdy temperatura za oknem między 0 a 1 stopniem Celsjusza wystarczy 10 minut aby masa ostygła. Albo wstaw do lodówki w szufladę w której trzyma się mięso i ryby, gdzie temperatura około 0 stopni Celsjusza.
5. Gdy masa stygnie mąkę przesiej, dodaj sodę i wymieszaj z mąką.
6. Przygotuj stolnicę i wałek do ciasta obsypując je mąką.
7. Przyszykuj również foremkę którą będziesz wycinać z ciasta pierniki
8. Blachę do pieczenia od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
9. W piekarniku ustaw funkcje grzanie górne/dolne i temperaturę 180 stopni Celsjusza.
10. Jajko umyj.
11. Po upływie 10 minut temperaturę masy sprawdzić palcem, gdy ostygła dodaj do mąki z sodą, dodaj jajko i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite i całkowicie odejdzie od ręki. Gdy całkowicie nie odejdzie podsyp mąka.
12. Następnie rozwałkuj na grubość małego palca ręki i foremką wycinaj z ciasta pierniki.
13. Pozostałe ciasto po wyciętych piernikach zagnieć, rozwałkuj i wytnij pierniki, te czynności powtarzaj aż z pozostałego ciasta nie będzie można wykroić całego piernika.
14. Piecz 13 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika.
15. Daj około 10 minut aby ostygły a później jeść
3 myśli nt. „Fit pierniki”
Pingback: Fit lukier | Moje życie to KOKTAJL
Pingback: Owsianka z Fit piernikiem | Moje życie to KOKTAJL
Pingback: Fit piernik i jabłko | Moje życie to KOKTAJL