Menu

Fit pierniki

22 stycznia 2018 - Boże Narodzenie, Desery, Drugie śniadania, Pierwsze śniadania, Podwieczorki, Posiłki dla dzieci, Prezenty, Święta
Fit pierniki

Te pierniki przygotujesz z łatwością w ekspresowym tempie!

Dobre jako drugie śniadanie, dodatek do kawy, deser do obiadu, podwieczorek również dla dzieci (z wyjątkiem kawy)!

Okazjonalnie również jako pierwsze śniadanie!

1 maksymalnie 2 takie pierniki jako drugie śniadanie lub podwieczorek. W wyjątkowych sytuacjach jako drugie śniadanie i podwieczorek.

 

Te pierniki jako dodatek do kawy jak dużo w zależności przy okazji jakiego posiłku spożywasz kawę. Jak przy okazji pierwszego śniadania wtedy od 2 do 4 pierników, drugiego śniadania czy podwieczorku 1-2 a obiadu 1.

 

Piernik FIT jako drugie śniadanie dla dziecka w podróży

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierniki FIT jako jedna z pozycji menu  podczas okresu świąt Bożego Narodzenia. Przygotuj je wtedy w kształtach, które kojarzą się tymi Świętami np. choinek, dzwoneczków czy gwiazdeczek.

Te pierniki jako jedna z pozycji menu podczas świąt Bożego Narodzenia

Również jako ozdoby na choinkę, które później można zjeść

Te pierniki jako ozdoby na choinkę

 

Choinka ustrojona w pierniki

I prezenty z okazji np. świąt Bożego Narodzenia czy Dnia Babci i Dziadka. W zależności od okazji wybierz kształt pierników

Te pierniki jako prezenty z okazji świąt Bożego Narodzenia

 

Te pierniki jako prezenty z okazji Dnia Babci i Dziadka

 

Wartość energetyczna ciasta na pierniki 1250 kcal a jednego piernika zależy jak dużą foremkę użyjesz, aby je z niego wyciąć. Aby ją obliczyć podaną powyżej wartość podziel przez liczbę pierników, które otrzymasz z tego ciasta (jeżeli wszystkie pierniki wycięte jednakową foremką ). Wartość energetyczna pojedynczych pierników, które otrzymałam liczy 156 kcal.

Jeden taki pierniki to 156 kcal

A przygotujesz je w 40 minut z pieczeniem za 6,04 zł!

Z tego ciasta otrzymasz 8 pierników.

Składniki:

1. masło (zawierające nie mniej niż 80% ale nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego), 60 g,

2. miód nektarowy gryczany, 2 łyżki,

3. cukier kokosowy, 40 g, około 1/3 szklanki o objętości 200 ml (w której najczęściej pije się herbatę)

Tyle zajmuje szklanki o objętości 200 ml (w której najczęściej pije się herbatę) 40 g cukru kokosowego

4. przyprawa do piernika np. Delecta, 2 łyżeczki, 4 g

5. mąka pełnoziarnista żytnia, 1,5 szklanki objętości 200 ml (w której najczęściej pije się herbatę), 150 g plus mąka do obsypania stolnicy czy też podsypania ciasta pod koniec jego wyrabiania

Z lewej szklanka o objętości 200 ml (w której najczęściej pije się herbatę) z 100 g mąki, z prawej z 50 g

6. soda oczyszczona, 1 łyżeczka, 3 g,

7. jajo, 1 sztuka, średnie (klasa wagowa M).

! Masło, mąka bo z żyta zawierającej gluten i jajko mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

Sposób przygotowania:

1. Jajko wyjmij z lodówki i zostaw na blacie kuchennym.

2. Masło roztop w garnku na najmniejszym palniku z najmniejszym ogniem, następnie dodaj miód i wymieszaj z masłem.

3. Potem dodaj cukier i przyprawę i mieszaj aż cukier się rozpuści uważając aby nie zagotować.

Ciepła masa z roztopione masła, miodu, rozpuszczonego cukru i przyprawy

4. Poczekaj aż powstała masa ostygnie. Podczas zimy aby przyspieszyć stygnięcie przykryty garnek wystaw za okno. Gdy temperatura za oknem między 0 a 1 stopniem Celsjusza wystarczy 10 minut aby masa ostygła. Albo wstaw do lodówki w szufladę w której trzyma się mięso i ryby, gdzie temperatura około 0 stopni Celsjusza.

5. Gdy masa stygnie mąkę przesiej, dodaj sodę i wymieszaj z mąką.

6. Przygotuj stolnicę i wałek do ciasta obsypując je mąką.

7. Przyszykuj również foremkę którą będziesz wycinać z ciasta pierniki

Przykładowa foremka do wycinania pierniki z ciasta

8. Blachę do pieczenia od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

9. W piekarniku ustaw funkcje grzanie górne/dolne i temperaturę 180 stopni Celsjusza.

10. Jajko umyj.

11. Po upływie 10 minut temperaturę masy sprawdzić palcem, gdy ostygła dodaj do mąki z sodą, dodaj jajko i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite i całkowicie odejdzie od ręki. Gdy całkowicie nie odejdzie podsyp mąka.

Gdy ciasto całkowicie nie odejdzie od ręki podsyp mąką

 

Wyrób jednolite ciasto

12. Następnie rozwałkuj na grubość małego palca ręki i foremką wycinaj z ciasta pierniki.

13. Pozostałe ciasto po wyciętych piernikach zagnieć, rozwałkuj i wytnij pierniki, te czynności powtarzaj aż z pozostałego ciasta nie będzie można wykroić całego piernika.

14. Piecz 13 minut  na drugim od dołu poziomie piekarnika.

15. Daj około 10 minut aby ostygły a później jeść

 

 

 

 

3 myśli nt. „Fit pierniki

  • Pingback: Fit lukier | Moje życie to KOKTAJL

  • Pingback: Owsianka z Fit piernikiem | Moje życie to KOKTAJL

  • Pingback: Fit piernik i jabłko | Moje życie to KOKTAJL

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *