Menu

OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ

2 października 2017 - Pierwsze śniadania
OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ

OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ (na zimno)

Wartość energetyczna posiłku: 303 kcal.

Czas przygotowania posiłku: do 10 minut.

Koszt przygotowania posiłku: około 2,80 zł.

 

Składniki:

jogurt naturalny, 1 kubeczek (około 150 g),

miód lipowy pszczeli nektarowy, około 1,5 łyżeczki (około 10 g),

imbir mielony, około 1/4 łyżeczki,

płatki owsiane górskie, 4 łyżki (około 37 g),

pomarańcza, 0,5 jednej sztuki.

 

! Jogurt naturalny i płatki owsiane górskie mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

 

Sposób przygotowania:

Jogurt przełóż do naczynia, w którym będziesz jadł/a śniadanie, dodaj miód oraz imbir i wymieszaj łyżeczką lub łyżką.

Dodaj płatki.

Pomarańcze umyj, przekrój na pół. Połówkę pokrój w półksiężyce grubości według upodobań. Następnie z poszczególnych części zdejmij skórkę i ułóż na płatkach.

GOTOWE!

 

! Zapisz w kalendarzu (jeżeli prowadzisz kalendarz)/na kartce godzinę, o której skończyłaś/eś jeść owsiankę. Do zapisanej godziny dodaj 3 godziny, abyś wiedział/a, o której NAJWCZEŚNIEJ zacząć jeść następny posiłek (drugie śniadanie). Do zapisanej godziny dodaj 4 godziny, abyś wiedział/a, o której NAJPÓŹNIEJ zacząć jeść następny posiłek (drugie śniadanie).

 

PS

Aby wykorzystać pozostałą połówkę pomarańczy, następnego dnia na pierwsze śniadanie przygotuj tą samą Owsiankę na zimno z pomarańczą. Za sprawą takiego rozwiązania, jednego dnia organizujesz pierwsze śniadania na dwa dni i wykorzystujesz całą pomarańczę.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *