OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ (na zimno)
Wartość energetyczna posiłku: 303 kcal.
Czas przygotowania posiłku: do 10 minut.
Koszt przygotowania posiłku: około 2,80 zł.
Składniki:
jogurt naturalny, 1 kubeczek (około 150 g),
miód lipowy pszczeli nektarowy, około 1,5 łyżeczki (około 10 g),
imbir mielony, około 1/4 łyżeczki,
płatki owsiane górskie, 4 łyżki (około 37 g),
pomarańcza, 0,5 jednej sztuki.
! Jogurt naturalny i płatki owsiane górskie mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.
Sposób przygotowania:
Jogurt przełóż do naczynia, w którym będziesz jadł/a śniadanie, dodaj miód oraz imbir i wymieszaj łyżeczką lub łyżką.
Dodaj płatki.
Pomarańcze umyj, przekrój na pół. Połówkę pokrój w półksiężyce grubości według upodobań. Następnie z poszczególnych części zdejmij skórkę i ułóż na płatkach.
GOTOWE!
! Zapisz w kalendarzu (jeżeli prowadzisz kalendarz)/na kartce godzinę, o której skończyłaś/eś jeść owsiankę. Do zapisanej godziny dodaj 3 godziny, abyś wiedział/a, o której NAJWCZEŚNIEJ zacząć jeść następny posiłek (drugie śniadanie). Do zapisanej godziny dodaj 4 godziny, abyś wiedział/a, o której NAJPÓŹNIEJ zacząć jeść następny posiłek (drugie śniadanie).
PS
Aby wykorzystać pozostałą połówkę pomarańczy, następnego dnia na pierwsze śniadanie przygotuj tą samą Owsiankę na zimno z pomarańczą. Za sprawą takiego rozwiązania, jednego dnia organizujesz pierwsze śniadania na dwa dni i wykorzystujesz całą pomarańczę.