Menu

KURCZAK Z SELEREM I RYŻEM

25 sierpnia 2017 - Obiady
KURCZAK Z SELEREM I RYŻEM

KURCZAK Z SELEREM I RYŻEM

Obiad 2 w 1!

Zupa i drugie danie w jednym daniu!

Porcja dla jednej osoby.

Wartość energetyczna: 533 kcal.

Czas przygotowania posiłku: do 39 minut (od wstawienia wody na ryż do ugotowania ryżu).

Koszt przygotowania posiłku: około 4,91 zł.

Ja najczęściej przygotowuję od razu podwójną porcję. Jedną na dzisiaj, a drugą na następny dzień. Jednego dnia przygotowuję obiad na dwa dni.

Drugiego dnia wystarczy odgrzać drugą porcję i obiad gotowy! W związku z tym, drugiego dnia wyjmij z lodówki garnek z pozostałą na następny dzień porcją obiadu. Ustaw garnek (z pokrywką) na najmniejszym palniku kuchenki i podgrzewaj na najmniejszym ogniu przez 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, podkręć ogień, mieszając podgrzewaj i sprawdzaj (próbując odgrzewanego obiadu ), aż temperatura obiadu będzie właściwa według Ciebie.

Jeżeli, nie gotujesz tylko dla siebie, liczbę porcji (składników na porcję wypisanych poniżej) zwiększ w zależności od liczby osób, dla których przygotowujesz ten obiad.

Jeżeli gotujesz dla większej liczby osób możesz również jednego dnia przygotować ten obiad na drugi dzień zwiększając liczbę porcji (w zależności od liczby osób) i odgrzewając porcje przeznaczone na drugi dzień następnego dnia.

Składniki:

ryż naturalny brązowy, 0,5 torebki (50 g),

olej rzepakowy, 2 łyżeczki (około 6g),

czosnek, 1 ząbek (większy) (około 7 g),

seler korzeniowy, 1 mały (przed obraniem około 140 g),

pietruszka, korzeń, 0,5 średniej (przed obraniem około 40 g),

mięso z piersi kurczaka bez skóry,  pojedyncza pierś, (przed czyszczeniem około 120 g),

woda źródlana niegazowana, 1/3 szklanki o pojemności 100 ml (około 30 g),

mleko kokosowe w puszce, około 1/4 puszki o pojemności 400 ml (80 g),

cytryna (mniejsza), sok z około 1/3 cytryny, do smaku (około 6 g),

nać pietruszki, między 2-4 gałązki (około 3 g),

pieprz czarny świeżo mielony, do smaku,

sól morska lub himalajska świeżo mielona, ewentualnie do smaku,

sól gruboziarnista morska lub himalajska, jeżeli solisz wodę, w której gotujesz ryż.

! Seler może powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują.

Sposób przygotowania:

1. RYŻ

W pierwszej kolejności wstaw wodę, aby ugotować ryż!

Czas od wstawienia wody na ryż do ugotowania ryżu jest czasem przygotowania tego posiłku.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętając, że gotowanie ryżu zaczyna się, od wrzucenia go, do WRZĄCEJ  WODY!

Ja, nie solę wody, w której gotuję ryż.

Jeżeli solisz wodę, w której gotujesz ryż, sól dodaj, gdy woda zacznie wrzeć, a ryż dodaj, gdy posolona woda zacznie wrzeć. Pamiętaj, że zbyt duży dodatek soli może spowodować, że ryż będzie twardy!

Ryż gotuj na najmniejszym palniku i na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby zmniejsz jeszcze ogień i/lub ewentualnie uchyl pokrywkę.

PS Z jakich powodów solisz wodę, w której gotujesz ryż? Z powodu, że Twoja mamy czy babcia, tak gotują? Ponieważ uważacie, że ryż bez soli, nie ugotuje się? Obawiacie się, że ryż ugotowany bez soli, nie będzie Wam w ogóle smakował albo nie będzie Wam, tak smakował jak, ryż ugotowany z solą? Z przyzwyczajenia?

Ryż, bez soli ugotuje się!

Ja, jeżeli solę ugotowany ryż, to solę po spróbowaniu ugotowanego ryżu z pozostałymi składnikami posiłku, jeżeli przypuszczam, że dodatek soli mógłby zamknąć smak posiłku. Wtedy, sól dodaję najmniejszymi porcjami, aby uchwycić najmniejszym dodatek soli, zamykający smak posiłku.

2. SELER I PIETRUSZKA

Gdy woda na ryż się gotuje selera i pietruszkę umyj, obierz i opłucz.

Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o większej średnicy oczek. Jeżeli będzie Ci wygodniej selera przed ścieraniem podzielić na mniejsze część.

Jeżeli masz maszynkę do mielenia zawierającą szatkownicę z bębnami tnącymi, selera i i pietruszkę zetrzyj na bębnie, na którym uzyskasz dłuższe wiórki warzyw (pierwsze poniższe zdjęcie przedstawia maszynkę do mielenia, a drugie właściwy bęben tnący).

W trakcie przygotowywania selera i pietruszki, NIE ZAPOMNIJ WŁOŻYĆ RYŻU DO WRZĄCEJ WODY I USTAWIĆ CZASU GOTOWANIA NA KUCHENCE LUB TELEFONIE.

3. MIĘSO

Gdy seler i pietruszka przygotowane, mięso umyj i osusz.

Odetnij zbędne elementy mięsa czyli np. fragmenty tkanki łącznej czy naczyń krwionośnych i pokrój mięso w kostkę o bokach około 1,5 cm.

4. CZOSNEK

Czosnek opłucz, obierz i pokrój w cienkie plastry. Jeżeli średnica plasterków będzie wydawać Ci się zbyt duża, każdy z plastrów przekrój na pół.

5. PODSMAŻ CZOSNEK, SELERA, PIETRUSZKĘ I MIĘSO

W małym garnku/patelni rozgrzej (szybko) olej na najmniejszym palniku i największym ogniu. Na oleju podsmaż (szybko) w pierwszej kolejności czosnek (aby się zeszklił), następnie seler i pietruszkę oraz mięso. Podczas podsmażania często mieszaj zawartość garnku, szczególnie czosnek.

6. DUŚ CZOSNEK, SELERA, PIETRUSZKĘ I MIĘSO

Następnie zmniejsz ogień, dodaj wodę i duś pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby zmniejsz jeszcze ogień.

Mięso szybciej będzie gotowe niż warzywa.

Warzywa duś do momentu, aż będą miękkie, ale nierozgotowane, aby straciły surowy smak.

7. NAĆ PIETRUSZKI

W czasie, gdy mięso dusi się, nać pietruszki umyj, osusz i grubo posiekaj. Ze względu na dekorację posiekaj wyłącznie liście. Liście od łodyg oddziel nożem. Przyznam się, ja często używam paznokci/a kciuka/ów. Możesz również dodać nieposiekane, oddzielone od łodyg liście pietruszki.

Jak drobno i czy w ogóle posiekasz nać pietruszki zależy w jakim stopniu i czy w ogóle lubisz posiekaną nać pietruszki.

8. CYTRYNA

Mięso dusi się, nać pietruszki przygotowana, w związku z tym, cytrynę umyj.

Odetnij około 1/3 cytryny i wyciśnij z niej soku za pomocą ręcznej wyciskarki do cytrusów.

Jeżeli nie masz ręcznej wyciskarki do cytrusów, sok wyciśnij ręcznie bezpośrednio do garnka z zagotowanymi mlekiem kokosowym, warzywami i mięsem.

PS Jeżeli nie wykorzystasz do końca wyciśniętego soku z cytryny, schowaj go do lodówki,  i następnego dnia wykorzystaj do przygotowania przed pierwszym śniadaniem Ciepłej wody z cytryną.

9. MLEKO KOKOSOWE

Gdy seler i pietruszka będą gotowe dodaj mleko kokosowe i wyłącz ogień.

10. RYŻ GOTOWY

Ryż przelej nad durszlakiem. Następnie durszlak z ryżem połóż na garnku, w którym gotował się ryż, aby woda odciekła.

10. DOPRAW SOKIEM Z CYTRYNY I PIEPRZEM CZARNYM

Sok z cytryny dodawaj stopniowo, za każdym razem próbując, aż wyczujesz delikatny kwaśny posmak.

Ewentualnie, dopraw solą.

11. PRZEŁÓŻ NA GŁĘBOKI TALERZ RYŻ, WARZYWA ORAZ MIĘSO, UDEKORUJ NATKĄ PIETRUSZKI I JEDZ!

 

PS

Jeżeli, czeka Cię wyjazdowy dzień, w dodatku bez możliwości zjedzenia obiadu w miejscu, które oferuje zdrowe jedzenie, przygotuj powyższy obiad, spakuj do pojemnika i zjedz o właściwej porze dnia. Jeżeli masz gdzie i jak odgrzać, zjedz na ciepło, jeżeli nie, zjedz na zimno. Ten obiad sprawdza się również w wersji na zimno. Poniższe zdjęcie przedstawia powyższą treść.

 

PS

Polecam Mleko kokosowe BIO Rish, ze względu na składniki. Dostępne w sieci supermarketów Mila.

Rish Mleko kokosowe BIO

Składniki, Mleka kokosowego BIO, Rish

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *